Виноробні Сент-Емільон Виноробні Сент-Емільон
Виноробні Сент-Емільон Виноробні Сент-Емільон

Сент-Емільон — один з ключових апелласьйонів (унікальних екосистем для культивування винограду) Бордо, це стосується і якості, і кількості вироблюваних вин тут. Цей самий маленький з 4 кращих субрегіонів Haut Medoc. А між тим, тут виробляються відмінні червоні вина, підходять для тривалої витримки. Вони не мають тієї м’якої елегантності, як вина Марго, і не настільки потужні і агресивні, як вина Пойака, однак поєднують в собі всі кращі риси вин з сусідніх комун.

Основними сортами винограду є мерло і каберне фран, також регламент допускає використання карменера і мальбека. Головне, що можна відзначити в винах Saint-Emilion — їх збалансованість. Основою завжди служить каберне совіньон, що характерно для всіх вин Лівобережжя. Для пом’якшення його могутнього характеру додається трохи мерло. Цей сорт винограду чудово показує себе тут, на глинистих і вапнякових ґрунтах, в той час як каберне совіньон більше воліє піщано-галечні грунти. Тільки пара виробників (у тому числі Cheval Blanc) на перше місце ставлять каберне фран. На тлі інших вин Медока вина Сент-Емільона менш танинные.

Власна система класифікації була розроблена в 1955 році. 53 шато виробляють вина категорії Grand Cru Classe, 13 замків роблять вина Premier Grand Cru Classe. Вина, вироблені відповідно до встановленого тут регламентом, маркуються просто Grand Cru, таких виробників налічується понад 200.