Цукровий завод Цукровий завод
Цукровий завод Цукровий завод

Старий цукровий завод, нині перетворений в музей цукру, розташований в районі Памплемус, неподалік від столиці Маврикія, Порт-Луї. Будівля заводу подібно кораблю посеред безкрайого моря цукрового очерету.

З часів прибуття на Маврикій голландських колоністів цукровий очерет є основною сільськогосподарською культурою. Вся історія острова нерозривно пов’язана з цукровим виробництвом, а їм тут оволоділи досконало – на Маврикії виготовляють 15 сортів цукру, і весь цей асортимент представлений в магазинчику при музеї. Статус «цукрового острова» закріпився за Маврикієм завдяки губернатору Лабурдонне, який активно завозив на острів рабів. Застосування рабської праці дало сильний поштовх у розвитку цукрової промисловості острова. В період британського правління Маврикій отримав можливість експортувати цукор в Англію.

Музей колишнього цукрового заводу пропонує поглянути на історію Маврикія через призму історії цукрового виробництва. На першому поверсі фабрики представлені панно, картини, предмети побуту, які розповідають про життя і працю рабів. У першому залі можна подивитися невеликий фільм про історію Маврикія з того моменту, як острів виник внаслідок вулканічного виверження.

В інших залах наочно демонструється весь процес виготовлення цукру на стародавньому, історичному обладнанні, починаючи з подрібнення стебел і вичавки тростинного соку і закінчуючи сушінням готового цукру у величезних центрифугах. Всі основні технологічні процеси докладно і наочно описані на спеціальних інтерактивних панно.

При заводі-музеї є магазинчик з великим вибором екзотичних видів цукру і солодощів. Крім цукру з тростини на Маврикії виробляють і ром, який можна буде продегустувати тут же, на фабриці. Є можливість тут же і пообідати в ресторані Le Fangorin.